ZZP’ers en ondernemers  kunnen op verschillende manieren aan hun “oudedagsvoorziening” werken. Wij adviseren u graag over de fiscale mogelijkheden.  Contacteer ons.

 

 

 

Voortzetting pensioenopbouw bij voormalige werkgever

Heeft u een werkgever gehad, waar u pensioen heeft opgebouwd, dan kunt u wellicht  uw pensioenopbouw nog enige tijd voortzetten. Of dit laatste mogelijk is, is afhankelijk van het pensioenreglement. Laat u zich hierin adviseren, omdat deze mogelijkheid,  afhankelijk van uw persoonlijke situatie, voordelig kan zijn. Bovendien is de betalen premie bij voortzetting van de pensioenopbouw fiscaal aftrekbaar.

Verplichte deelname aan een bedrijstakpensioenfonds

In sommige sectoren, zoals de bouw en binnen de schilderbranche, is de kans zeer groot dat u als zzp’er verplicht bent pensioen op te bouwen.

Lijfrente

Daarnaast kunt u als zzp’er een oudedagsvoorziening opbouwen door een lijfrente aan te kopen. De premie voor de lijfrente is aftrekbaar indien u kunt aantonen dat u een pensioentekort heeft. Verzekeraars, banken of bieden deze lijfrenteproducten zowel in verzekeringsvorm als bancaire vorm aan. Ook is het mogelijk om het lijfrenteproduct te combineren met beleggen.

Oudedagsreserve

Een andere manier om als zzp’er een oudedagsvoorziening op te bouwen is door een deel van de ondernemingswinst te reserveren voor oudedagsreserve. De reservering zorgt voor uitstel van belastingheffing over dat deel van de winst.

Sparen al dan niet in combinatie met beleggen.

Ten slotte bestaat ook de mogelijkheid om gewoon geld opzij te zetten en dit op een bankrekening te zetten al dan niet in combinatie met beleggen.

Wilt u meer weten wat uw mogelijkheden die passen bij uw persoonlijke situatie? neem contact met ons op.

Lees ook de reviews over ons bij Advieskeuze

.